Zilver schoonmaken.
We gaan het eens even hebben over het schoonmaken van zilver. Veel mensen hebben zilveren bestek, zilveren kandelaars of andere, soms al heel oude, voorwerpen van zilver. Misschien heb je wel eens wat geërfd van je opa en oma. Vroeger hadden ‘welgestelde’ mensen best vaak zilveren spullen in huis.
Of misschien heb je zelf wel één of meerdere zilveren sieraden. Dat kan een trouwring zijn, een mooie ketting die je van je ouders gekregen hebt, of een mooi sieraad dat je jezelf cadeau hebt gedaan.
Echt zilver zal altijd na een aantal maanden geleidelijk zijn glans verliezen. Het wordt langzaamaan doffer en kan zelfs een beetje donkergrijs of zwartig worden.
Gelukkig is het niet moeilijk om je zilveren spulletjes schoon te maken en weer als vanouds te laten glinsteren. Ik zal je een paar makkelijke en goedkope trucjes vertellen.
Hoe komt het dat zilver verkleurd?
Na verloop van tijd kan een zilveren voorwerp of sieraad een beetje gaan verkleuren. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Zilver komt altijd in aanraking met zuurstof. Die twee stoffen reageren op elkaar en dat noemen we oxidatie. Er komt dan een heel dun laagje ‘viezigheid’ op het zilver waardoor het niet meer mooi glimt.
Hoe snel je zilver verkleurd hangt onder andere af van hoe hoog de luchtvochtigheid is. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe eerder het zwart wordt.
Oxidatie kun je een beetje vergelijken met ijzer dat nat wordt. IJzer gaat roesten. En als je daar niks aan doet dan wordt de roest hardnekkig en krijg je het er maar moeilijk vanaf. Zilver gaat niet roesten maar krijgt een zwartig, vies laagje. Ook dat moet je regelmatig schoonmaken om het mooi te houden.
Zelfs als je je sieraden niet zo vaak draagt, en je bewaart ze in een sieradendoosje, dan zie je ze na verloop van tijd toch steeds een beetje donkerder en doffer worden. En zeker in combinatie met huidcellen, parfum of transpiratievocht gaat dit proces nog sneller.
Maar genoeg scheikunde tot nu toe. Het draait er hier om hoe we jouw zilver weer mooi schoon krijgen dus daar gaan we ons op focussen.
De volgende manieren van zilver schoonmaken zijn gebaseerd op sieraden en spulletjes die alleen van zilver zijn. Heb je een sieraad waar een edelsteen in zit of iets van een ander materiaal? Wees dan heel voorzichtig en vraag even na bij de juwelier of het geen kwaad kan om het zelf schoon te maken.
*Een zilverpoetsdoekje.
Als je bijvoorbeeld een mooie zilveren kandelaar koopt in de winkel dan krijg je daar vaak een zilverpoetsdoekje bij. Dat is een zachte doek waar al een schoonmaakmiddel voor zilver in verwerkt zit.
Het enige wat je daarmee hoeft te doen is het doekje uit zijn verpakking halen en je kandelaar gaan poetsen. Als er aanslag op je kandelaar zit dan boen je dat er zo vanaf. De kandelaar gaat weer glimmen en het doekje wordt steeds zwarter. Doel bereikt zou ik zeggen. Makkelijker kan het niet.
Krijg je er geen doekje bij dan kun je hem voor weinig geld vaak erbij kopen.
*Water en afwasmiddel.
Wat je ook kunt doen als je zilver wilt gaan schoonmaken is met water en een goed ontvettend afwasmiddel aan de slag gaan. Neem een emmer of afwasteiltje en vul die voor ruim de helft met goed warm water. Doe daar bijvoorbeeld wat dreft bij en ga het dan lekker schoonpoetsen.
Gebruik bij voorkeur een niet al te harde afwasborstel of neem een zachte tandenborstel, vooral voor de kiertjes en gaatjes waar je met de hand niet goed bijkomt. Voor grotere oppervlakken kun je een katoenen doek gebruiken. Houd er rekening mee dat je doek heel vies wordt dus neem er één die al wat ouder is.
Ga nou niet als een malle op het zilver lopen boenen met een schuursponsje, een harde borstel of iets dergelijks want dan krijg je onherstelbare krasjes en dat zou eeuwig zonde zijn. Die krijg je er nooit meer uit.
Als alles schoon is spoel je het af met warm water en maak je het goed droog. Soms heb je kiertjes die je niet goed droog krijgt. Leg die voorwerpen dan te drogen op een schone en droge doek. Draai ze na een tijdje een keer om zodat het water uit alle kleine hoekjes kan lopen.
*Water en dettol.
In plaats van afwasmiddel zoals hierboven beschreven staat, kun je ook dettol nemen. Dettol ontsmet goed en werkt ook prima om je zilveren spulletjes en sieraden mee schoon te maken.
Doe een beetje dettol in je warme water, neem een zachte doek en wrijf hiermee stevig over je zilver heen. Laat het even intrekken en boen het goed na.
*Baking soda en azijn.
Zoals je misschien wel weet zijn baking soda en azijn een bruisende combinatie. Als ze samenwerken dan krijgen ze heel veel items in huis weer brandschoon. In het geval van zilveren voorwerpen en sieraden schoonmaken werken ze ook nog eens heel snel.
Het werkt als volgt: Neem een plat (oven-)schaaltje van steen of glas met een opstaande rand die hoger is dan de spulletjes die je daarin schoon wilt maken. Leg daarin een stuk aluminiumfolie, met de doffe kant boven. Zorg dat de folie groot genoeg is zodat het over de rand van het schaaltje heen hangt.
Strooi nu op de bodem een laagje baking soda en zorg dat de hele bodem bedekt is met een laagje van ongeveer 1 millimeter. Leg vervolgens de zilveren spulletjes die je wilt schoonmaken daar bovenop. Zorg dat er geen dingen bovenop elkaar liggen. Alle items moeten de folie raken.
Vervolgens giet je keukenazijn hier overheen en je zult zien dat het onmiddellijk gaat bruisen. Dat is die reactie tussen de baking soda en het azijn, dit keer in combinatie met het aluminiumfolie. Je zilveren spulletjes en sieraden worden heerlijk schoon gebruist.
Laat dit zo even 3 minuutjes liggen. Dan draai je alles om en laat je het nog 3 minuutjes inwerken. Desnoods kun je met een oude, zachte tandenborstel nog even voorzichtig boenen tussen moeilijk bereikbare gaatjes en hoekjes.
Als de tijd om is dan mag je al je schone zilver afspoelen onder de warme kraan en heel goed afdrogen. Het glimt je weer tegemoet.
Waarschuwing: Ga nou niet dat mooie, ouderwetse, zilveren klokje van opa op deze manier schoonmaken. Want als er vocht inkomt dan doet hij het waarschijnlijk niet meer. En omdat het klokje niet alleen uit zilver bestaat maar vaak ook ijzer bevat, kan dat gaan roesten. Niet doen dus!
*Water en zout.
Neem een (oven-)schaaltje van steen of glas met een opstaande rand en leg daarin een stuk aluminiumfolie die groter is dan het schaaltje en dus over de rand heen hangt. Leg de folie erin met de doffe kant boven.
Bedek de bodem van het schaaltje met keukenzout of met zilversoda. Dat ligt dan dus op de aluminiumfolie.
Dan leg je vervolgens de zilveren spulletjes naast elkaar op de bodem van het schaaltje, zonder dat er spulletjes op of over elkaar liggen. Alle items moeten de folie raken. Dan mag je daarna heet water in het schaaltje gieten. Je zal zien dat het zout langzaamaan oplost in het hete water.
Dit mag je zo een minuut of 6 laten staan. Met een oude, zachte tandenborstel mag je de moeilijk bereikbare plekjes indien nodig nog even voorzichtig borstelen. Maar doe dat pas als het water voldoende afgekoeld is. Of giet er na een paar minuutjes een beetje koud water bij, dat kan natuurlijk ook.
Haal vervolgens je zilver uit het schaaltje en kiep het water met de zoutoplossing weg in de gootsteen. Spoel de gootsteen goed na met voldoende water. De folie mag in de vuilnisbak. Spoel het zilver met warm water en een klein beetje afwasmiddel af en maak het goed droog.
*Tandpasta.
Met tandpasta kun je prima je zilveren items oppoetsen. Mits je een natuurlijke tandpasta neemt waar geen bleekmiddel of chemische stoffen aan toegevoegd zijn. Deze soorten tandpasta kun je onder andere vinden in de biowinkel.
Onze oma’s gebruikten tandpasta regelmatig om zilver te poetsen. Want tandpasta was eigenlijk altijd wel in huis.
Gebruik een zachte, niet pluizende doek voor dit klusje of een hele zachte tandenborstel. Een harde tandenborstel kan krasjes maken. Spoel het schoongemaakte zilver naderhand goed af met warm water en een beetje dreft. En maak het goed droog zodat er nergens water achterblijft.
*Zilverpoets.
Voor het schoonmaken van zilver kun je ook zilverpoets gebruiken. Zilverpoets is een eeuwenoud middel waarmee onze grootouders hun zilver al poetsten. Het is overal te koop. Je doet wat van het spul op een pluisvrije doek en wrijft er het zilveren item stevig mee in. Dan laat je het een paar minuutjes intrekken.
Vervolgens neem je een schone doek en daarmee wrijf je het zilver op. Je boent hem dus eigenlijk schoon. Je opwrijfdoek wordt helemaal zwart dus neem voor deze klus alleen oude doeken, die niet pluizen. Deze methode is vooral geschikt voor grotere items.
Heb je sieraden of voorwerpen met heel veel kleine gaatjes en hoekjes? Dan is zilverpoets iets minder geschikt. Om dit middel uit te wrijven moet je overal goed bij kunnen anders blijft er wat van het product achter en ziet het er nog steeds vies en zwart uit.
*Zilverbadje.
Je kunt je zilveren sieraden gemakkelijk en snel schoon krijgen door ze in een zilverbadje te dompelen. Het is heel eenvoudig.
Je koopt een kant en klaar potje waarin vloeistof zit voor het zilverbadje. Je draait hem open en legt je sieraden een paar minuutjes in het badje. Dan haal je ze er uit met de bijgeleverde pincet, je spoelt ze goed af en maakt ze droog. Appeltje, eitje!
Na gebruik draai je het potje met vloeistof voor het zilverbadje weer dicht en je bergt het op. Het is uiteraard meerdere keren te gebruiken.
Voor grotere zilveren spullen is deze manier niet echt mogelijk tenzij je een aantal verpakkingen koopt en bij elkaar in een grotere bak giet. Maar of dit nou de beste en goedkoopste manier is?…
*HG sieraden reinigingsbadje.
Een reinigingsbadje voor sieraden werkt eigenlijk hetzelfde als een zilverbadje. Je doet je sieraden in het badje, laat ze er een paar minuutjes inzitten, haalt ze er uit en spoelt ze goed af. Als je ze droog hebt gemaakt dan doen je ogen bijna pijn van het glimmende zilver.
*Zilver schoonmaken bij de juwelier.
Twijfel je of je je zilveren sieraden of andere zilveren items zelf schoon mag maken met één van bovenstaande methodes? Doe het dan liever niet. De juwelier of de verkoper waar je bijvoorbeeld je zilveren kandelaar hebt gekocht kan het voorwerp vast prima voor je schoonmaken.
Het is sowieso goed voor al je zilveren sieraden om ze één keer per jaar schoon te laten maken bij de juwelier. Die heeft er een speciaal apparaatje voor en vaak zit het schoonpoetsen nog bij de service inbegrepen ook.
Voorkom dat je zilver snel verkleurd:
Als het schoonmaken van zilver niet je grootste hobby is, kun je ook proberen om te voorkomen dat het snel vies wordt.
*Als je gaat sporten, laat dan je sieraden thuis. Transpiratievocht versneld het oxidatieproces waardoor zilver sneller verkleurd.
*Ga je zwemmen in zee of in een zwembad, dan kun je je sieraden ook beter af doen. Langdurig in de zoute zee of in zwemwater met chloor zwemmen is niet goed voor je zilver. Als je je sieraden afdoet verklein je hiermee ook nog eens de kans dat je ze kwijtraakt.
*Schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor je zilveren sieraden. Ga je de grote schoonmaak doen, doe je sieraden dan af. Ga je zilveren kandelaar en andere zilveren items ook niet schoonmaken met allerlei agressieve schoonmaakmiddeltjes.
*Ook handzeep kan slecht zijn voor zilver. Laat die twee dus niet met elkaar in aanraking komen.
*Doe je zilveren sieraden ’s nachts af. En doe ze ’s morgens pas om als je helemaal klaar bent met je make-up, je verzorgings- en haarstylingproducten. Dat voorkomt dat het zilver aangetast wordt door die producten.
*Elastiek, rubber, wol en eieren zijn zwavelhoudende producten. Zwavel en zilver gaan niet goed samen. Dus houd je zilveren spulletjes uit de buurt van deze items. Zo blijven ze langer glimmend en mooi.
Ben je ook benieuwd hoe je je gouden sieraden en voorwerpen weer mooi blinkend krijgt? Lees dan even het artikel over goud schoonmaken. Gegarandeerd dat je er iets van opsteekt!