Zwarte kleding wassen; hoe houd je zwart echt zwart?
Wat zwart is, moet zwart blijven. Dat is een bekende uitspraak en het is maar al te waar. Zwarte kleding wassen is niet zo moeilijk maar door het wassen kan de zwarte kleur langzaamaan een beetje gaan vervagen. En dat is niet de bedoeling.
Zwarte kleding is chic, staat netjes, staat professioneel en zwart is uitstekend te combineren met alle kleuren van de regenboog. En het staat natuurlijk het allermooist als het ook echt mooi diepzwart blijft.
Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Hoe houd je die diepzwarte kleur mooi? En kun je zwarte kleding die een beetje verbleekt is ook weer zwart maken?
Op die vragen krijg je hier natuurlijk het antwoord.
Hoe kun je zwarte kleding het beste wassen?
Wasadvies nummer 1: Het slimste is om zwarte kleding altijd binnenstebuiten te wassen. Eigenlijk is het voor al je kleding beter om het binnenstebuiten in de wasmachine te stoppen. Waarom? Nou, om de eenvoudige reden dat je kleding dan minder hard slijt.
Als de was in de wastrommel ronddraait dan schuurt of wrijft de kleding tegen de binnenkant van de wastrommel aan. Na verloop van tijd zorgt dat toch voor lichte slijtage. En als je kleding binnenstebuiten gedraaid is dan blijft de buitenkant, de zichtbare kant, veel langer mooi.
Misschien heb je wel een zwarte zijden blouse of een kledingstuk van een andere delicate stof. Die kledingstukken zou je voor het wassen nog eens extra in een waszakje kunnen stoppen om ze te beschermen.
Was je kleding niet vaker dan noodzakelijk. Met wassen slijt je kleding het hardst. Je kunt je kleding ook weleens een dagje aan een kledinghanger voor het open raam laten luchten. Dan kun je het de dag erna nog een keertje dragen.
Wasadvies nummer 2: Sommige kledingstukken mogen volgens het wasetiket niet in de wasmachine gewassen worden. Was die dan met de hand of breng ze naar de stomerij. Houd je in ieder geval altijd aan de wasadviezen die op het wasetiket staan.
Een aantal wasmachines hebben een speciaal stoomprogramma. In plaats van met de hand wassen zou je voor dat programma kunnen kiezen. Je kunt de behandeling van je kleding dan vergelijken met een behandeling bij de stomerij. Alleen is het goedkoper want je doet het zelf thuis.
Wasadvies nummer 3: Heb je een rits in je kleding, zoals bij je zwarte spijkerbroek of vest? Rits die dan dicht voordat je je kleding in de wasmachine stopt. Ritsen kunnen ervoor zorgen dat de stof van je kleding beschadigd raakt of harder slijt.
Zitten er knopen aan je zwarte vest, overhemd of blouse? Maak die dan ook dicht, voordat je de kleding binnenstebuiten draait. Ze kunnen op die manier geen beschadigingen aanbrengen aan je kleding en het voorkomt dat je kleding op een gegeven moment niet meer binnenstebuiten zit. Dan zit je kleding buitenstebinnen, of bestaat dat woord niet? Nou ja, maakt niet uit. Je begrijpt wat ik bedoel:)
Wasadvies nummer 4: Als je je zwarte kleding gaat wassen, doe er dan geen andere kleur wasgoed bij. Was alleen zwart gekleurde items bij elkaar. Ook als dat betekent dat je maar een half gevulde wastrommel hebt.
Doe je lichter gekleurd wasgoed bij je zwarte kleding dan heb je eerder kans dat de zwarte kleur verbleekt. En dat de kleuren in elkaar gaan overlopen. Je zwarte wasgoed wordt dan lichter en je lichte wasgoed wordt grauw en grijs.
Wasadvies nummer 5: Kies een wasprogramma waarbij de was voorzichtig door de wastrommel geschommeld wordt. Dat wordt dus een fijnwasprogramma of een programma speciaal voor donkere kleding of een kreukherstellend programma.
Tijdens dit wasprogramma wordt het wasgoed niet als een malle door de trommel gegooid, zoals bijvoorbeeld wanneer je handdoeken zou wassen. Maar de kleding wordt wat meer door de trommel heen en weer geschommeld in een aardige hoeveelheid water waardoor het wasgoed minder hard slijt.
Wasadvies nummer 6: Was je zwarte kleding op 30 of hooguit 40 graden. Dat is beter voor het behoud van de donkere kleur. Hoe heter je wast, hoe eerder de zwarte kleur zal gaan verbleken.
Wasadvies nummer 7: Gebruik tijdens het wassen altijd een vloeibaar wasmiddel. Waspoeder lost namelijk niet altijd helemaal op bij het wassen op lagere temperaturen. Dus neem een wasmiddel voor de zwarte en donkere was. Die is er speciaal voor gemaakt.
Dat wasmiddel bevat absoluut geen bleekmiddelen en is beter voor je zwarte wasgoed. Gebruik niet te veel wasmiddel, dat is echt niet nodig.
Gebruik als je dat wilt wasverzachter, maar dan een klein beetje.
Wasadvies nummer 8: Centrifugeer het wasgoed op een niet al te hoog toerental. Op zich is het toerental al niet hoog als je een fijnwasprogramma kiest. Je wasmachine stelt dit automatisch voor je in.
Kies je echter zelf een ander wasprogramma voor je zwarte items uit, controleer dan even of het centrifuge toerental niet hoger is dan ongeveer 1000 toeren.
Op welke manier kun je je gewassen kleding het beste laten drogen?
Droogadvies nummer 1: Doe je zwarte kleding na het wassen niet in de droger. Niet. Nooit. Never. De droger zorgt er voor dat kleding sneller slijt. Je krijgt sneller van die pluisjes op je kleding en dat ziet er dan minder mooi uit. En dat ga je echt zien, zeker bij zwarte stof. Dat zou zonde zijn.
Droogadvies nummer 2: Hang je zwarte wasgoed altijd op om het te laten drogen. Of je het nou binnen ophangt of buiten, dat maakt niet uit. Draai je kleding wel eerst even buitenstebinnen (je begrijpt me vast wel) zodat de mooie kant buiten hangt. Anders droogt het een beetje raar op.
Hang het met mooi weer gerust buiten aan de waslijn of aan een droogrekje. Maar… hang je zwarte was niet in het zonnetje om te drogen. De zon bleekt je wasgoed namelijk en dat is nou net wat je niet wilt met je zwarte wasgoed. Dus zet je droogrekje op een plekje in de tuin waar het wel waait maar waar de zon niet schijnt.
Droogadvies nummer 3: Hang zwarte broeken op met een stuk of zes wasknijpers aan de tailleband. Niet dubbelvouwen maar gewoon de enkele stof aan je waslijn of wasrek vastknijperen. Hang je ze aan de broeksrand op dan hoef je niet te strijken want het droogt gladder op.
Je kunt je broeken natuurlijk ook ondersteboven aan de broekspijpen ophangen. Maar als je de onderkant van je broekspijpen dubbelvouwt en daar wasknijpers aan vastmaakt dan moet je je broeken gegarandeerd strijken.
Droogadvies nummer 4: Shirtjes en overhemden kun je het beste aan een kledinghanger ophangen om te laten drogen. Je hebt dan geen afrukken waar de knijpers hebben gezeten dus hoef je alweer niet te strijken. Als het meezit. Maar dat kan ik in dit geval niet helemaal garanderen.
Waarschijnlijk ben je wel zo kritisch dat je overhemden toch nog even strijkt zodat ze er mooi strak uitzien. Zou ik trouwens zelf ook doen.
En dan nog even strijken.
Strijkadvies nummer 1: Als je je zwarte kleding gaat strijken, doe dat dan liever niet aan de goede kant. Maar draai ze binnenstebuiten en strijk aan de binnenkant van de stof. Dit hoeft niet per se natuurlijk, je kunt ook de buitenkant strijken. Maar om slijtage aan de mooie kant te voorkomen zou je de binnenstof kunnen strijken. Zet je strijkijzer op een zo laag mogelijke temperatuur.
Strijkadvies nummer 2: Zijn al je kledingstukken gestreken? Hang ze in de kast dan niet te dicht op elkaar anders gaan ze weer kreukelen. T-shirts kun je ook gewoon opvouwen natuurlijk. Probeer dat wel te doen zonder kreukels erin. Dan blijven ze het netst.
Strijkadvies nummer 3: Houdt je altijd aan de strijkadviezen die op het wasetiket van je kleding staan. Die geven duidelijk aan wat het beste is voor je kleding. In het artikel over wassymbolen staat duidelijk uitgelegd wat de symbolen precies betekenen.
Verbleekte kleding weer zwart maken, is dat mogelijk?
Zwarte kleding die na verloop van tijd wat valer is geworden, ziet er niet zo heel mooi meer uit. Het is nog prima te dragen natuurlijk, maar meer als donkergrijs dan als diep zwart.
Wat er nou eigenlijk gebeurt is met je verbleekte kleding is het volgende: De verfstoffen zijn er door het vele wassen langzaamaan uitgespoeld. En natuurlijk slijt ook zwarte kleding na verloop van tijd doordat je het draagt. En daar is niet zo veel aan te doen.
Dus als je kleding vaal wordt, kun je de originele zwarte kleur eigenlijk niet meer terughalen. Al zijn er wel twee maniertjes waarmee je het in ieder geval kunt proberen.
Trucje nummer 1: Nu heb ik wel eens een trucje gehoord om toch te proberen om de zwarte kleur terug te halen. Je moet het desbetreffende kledingstuk dan wassen met een paar kopjes hele sterke zwarte thee of zwarte koffie. Maar of het werkt? En of het er nou zo schoon van wordt? Daar heb ik mijn twijfels bij.
En de volgende keer dat je het kledingstuk weer wast dan spoel je al die tijdelijke kleurstoffen er toch weer uit denk ik zo. Ik heb het nog nooit geprobeerd maar jij kunt het altijd een kans geven natuurlijk.
Trucje nummer 2: Een tweede truc om de diepzwarte kleur terug te halen is het kledingstuk verven met textielverf. Het is chemisch, dus niet zo goed voor het milieu maar het werkt wel. Alleen is de kleur zwart uit een pakje toch anders dan het originele zwart van het kledingstuk.
Maar als je heel erg gehecht bent aan het kledingstuk en je wilt het weer echt zwart hebben dan kun je textielverf zeker eens proberen.
Conclusie:
Wees zuinig op je zwarte kleding; was het voorzichtig en niet vaker dan nodig, droog het aan de lucht, en strijk het niet te heet. Dan heb je het langst plezier van je zwarte kleding!