Huishoudgoeroe.nlBevroren autoruiten ijsvrij maken.

autoruiten ijsvrij header uitgelichte afbeelding

Het is winter en het vriest buiten. Je gaat strakjes weg met de auto maar omdat de ramen allemaal bevroren zijn moet je eerst nog de bevroren autoruiten ijsvrij maken.

Het is niet de bedoeling dat je maar een klein stukje van je voorruit schoonmaakt zodat je net genoeg kunt zien op de weg. Dat is levensgevaarlijk. Stel dat net je buurmeisje de weg oversteekt en jij ziet haar niet door je bevroren autoruiten…

Buiten dat je verschrikkelijke ongelukken kunt veroorzaken kun je ook nog eens een boete krijgen voor het rijden met bevroren ramen. Dat gaat je € 230,- kosten.

Dus die ramen moeten zo snel mogelijk ijsvrij gemaakt worden. En ik heb een paar trucjes voor je.

Bevroren autoruiten.

Als het vriest buiten dan zie je dat vaak als eerste aan je auto. De auto wordt al gauw wit van de kou. De ruiten zijn bevroren en dat betekent dat je even aan de slag moet.

bevroren autoruiten linksboven

Hoe worden je bevroren autoruiten snel schoon?

Er zijn een paar manieren waarop je de ramen van je auto weer schoon krijgt.

 • Met een ijskrabber kun je vrij gemakkelijk het ijs van je ramen afkrabben. Neem alle hoekjes mee zodat je aan alle kanten goed zicht hebt als je weg gaat rijden.
 • Je kunt in je auto gaan zitten, de motor starten, de verwarming op een hoge stand zetten en de blazers allemaal op je ramen richten. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste manier om je ruiten te ontdooien. Maar het is zeker niet de meest milieuvriendelijke manier om het te doen. Het duurt echt wel even voordat je ramen schoon worden op deze manier. Het is ook nog eens slecht voor de motor want die wordt door stationair draaien niet goed warm.
 • Wat je ook kunt doen is een combinatie van de twee bovenstaande manieren. Start de auto en richt de verwarming op de ramen. Zo wordt je auto alvast een beetje warm. Zet ook de voorruit- en achterruitverwarming aan. Stap weer uit en ga je ramen schoon krabben. Je zult zien dat het zo sneller gaat. Toch raad ik dit niet aan omdat je de uitlaatgassen van je auto inademt terwijl je de ruiten krabt.
 • Er bestaat speciale ontdooispray voor je autoramen. Als je dat op je ruiten sprayt dan ontdooit de ijslaag langzaamaan. Veeg het gesmolten water weg met een raamtrekkertje en het is weer gepiept.
 • Van mijn overbuurjongen kreeg ik laatst een hele goeie tip: Vul een stevig plastic zakje met handwarm water. Geen kokend water. Knoop of zip het zakje dicht en wrijf daarmee langzaam over het ijs op je ramen. Je zult zien dat het ijs verdwijnt als sneeuw voor de zon! Een top idee dus. Het kost geen kracht, bijna geen moeite en het is heel milieubewust. Houd het zakje ook even tegen de ruitenwisserbladen aan zodat ze niet meer vastgevroren zitten aan je autoruit. Met een raamtrekkertje kun je nog even het gesmolten water wegvegen.
 • Als je de bevroren autoruiten ijsvrij maakt, zorg er dan ook voor dat je de spiegels en de verlichting schoon maakt. Die zijn net zo belangrijk.
bevroren spiegels

Wat moet je vooral niet doen:

 • Giet geen warm of zelfs kokend water over je voorruit om het ijs te smelten. Het temperatuurverschil tussen een bevroren ruit (een paar graden onder nul) en kokend water (bijna 100 graden op dat moment) is te groot. Als er een klein sterretje in je ruit zit dan gaat daar water in zitten, dat zet uit en dan kan je ruit gaan barsten. Op die manier ben je nog verder van huis. Ook als je geen beschadiging aan je ruit hebt zou ik geen kokend water gebruiken. Punt 1; het is niet nodig. Punt 2; je kunt jezelf bezeren met het gloeiend hete water.
 • Veeg niet met een doorgesneden aardappel over je ruiten heen. Sommige mensen beweren dat dit het aanvriezen van een ijslaagje kan voorkomen. Ik zou het niet aanraden want je autoruiten worden dan heel vies en dat belemmert je zicht nog veel meer.

Een paar handige weetjes:

Weetje 1: Zorg ervoor dat je in het najaar en de winter speciale ruitensproeivloeistof met antivries in het daarvoor bestemde reservoir giet. Deze vloeistof kan namelijk niet bevriezen. Als je je ruiten dan onderweg schoon wilt maken dan kun je dit op een veilige manier doen.

Weetje 2: Zet nooit je ruitenwissers aan als je autoruit bevroren is. Doe je dat wel dan vegen je ruitenwisserbladen over het ijs en dan slijten ze waar je bijstaat. Het gevolg is dan dat je je ramen niet meer streeploos schoon krijgt als het regent.

Wat ook nog kan gebeuren is dat je ruitenwisserbladen vastgevroren zijn aan je ruit. Als je dan je ruitenwissers aan zet dan kunnen de ruitenwisserbladen zo losgetrokken worden van je ruitenwisser. En dan kun je beter meteen langs je garage rijden voor nieuwe…

Een ander probleem dat kan ontstaan als je je ruitenwissers aanzet terwijl ze vastgevroren zijn, is dat de ruitenwissermotor of de -zekering kapot gaat.

Weetje 3: Stop een beetje grafietpoeder in de sloten van je autodeur. Dit voorkomt bevroren sloten.

Weetje 4: Het vastvriezen van de rubbers van je deuren kun je voorkomen door ze eerst goed schoon te maken en daarna in te smeren met een dun laagje vaseline of in te spuiten met siliconenspray. Je kunt ze ook met talkpoeder bestrooien.

Weetje 5:Tijdens de koudere dagen is het handig als je een aantal spulletjes altijd in de auto hebt:

 1. een ijskrabber
 2. een raamtrekkertje
 3. ontdooispray
 4. een sneeuwborstel (ook al zijn de sneeuwdagen in Nederland per jaar op 1 hand te tellen)

Weetje 6: Zorg dat je auto voorbereid is op de winter:

 1. Zorg ervoor dat je op winterbanden rijdt. Of op 4-seizoenenbanden, dat is in Nederland ook voldoende.
 2. Doe ruitensproeivloeistof met antivries in het reservoir van je auto.
 3. Zorg ervoor dat je auto in goede staat is, veilig is, en jaarlijks gekeurd wordt.

Weetje 7: Heb je aan de binnenkant van de auto last van beslagen autoruiten? Zorg dan dat je die ook goed schoonmaakt.

ijskrabber

Kun je bevroren ramen voorkomen?

Je kunt niet voorkomen dat het gaat vriezen buiten. Dat is nog nooit iemand gelukt. Je kunt wel voorkomen dat je autoruiten bevriezen. Dat kun je op een paar manieren doen:

 • Zet je auto binnen in de garage, als je die hebt. Op die manier kunnen je ramen niet bevriezen.
 • Parkeer je auto onder de overkapping. Dat scheelt al iets.
 • Leg een antivriesdeken over je voorruit en achterruit. Het ijs kan zich zo niet vasthechten op je ruiten. Als je het onder je ruitenwissers steekt dan kunnen die tenminste ook niet vastvriezen.
 • Leg een stuk karton over je voor- en achterruit. Zet ze vast met je ruitenwissers.
 • Doe een autohoes over je hele auto heen. Zo blijven alle ramen schoon.
 • Stop een kurk tussen je ruitenwissers en je ruit. Dit voorkomt dat ze aan elkaar vast gaan vriezen.

Ik wens je een fijne winter en een veilige rit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.