Huishoudgoeroe.nl



De keuken schoonmaken

keuken aanrecht

De keuken is het hart van het huis. Daar komen we met het gezin gezellig samen, er wordt gekookt en gebakken, gekletst, gelachen en geleefd. We smeren er onze bammetjes, we bereiden onze maaltijden in de keuken, en je kopje koffie of thee wordt er klaargemaakt. Het regelmatig schoonmaken van je keuken is dus erg belangrijk.

Als je het opruimen en schoonmaken iedere dag bijhoudt dan is dat ook beter voor het behoud van je keuken. En dat hoeft echt niet veel werk te zijn.

Iedere dag kun je iets doen om je keuken fris en leefbaar te houden. En het is aan te raden om eens in de maand een wat grondigere poetsbeurt uit te voeren.

Dit kun je iedere dag even doen:

  • Ruim je spulletjes op: Zodra je iets van eten of drinken hebt klaargemaakt in de keuken is het verstandig om gelijk daarna je spulletjes even op te ruimen. Zet bijvoorbeeld je bestek, bordjes en bekers in de vaatwasser, doe het brood weer in de broodtrommel en zet de melk, de kaas en vleeswaren weer in de koelkast.
  • Werk overzichtelijk: Ben je het avondeten aan het klaarmaken, probeer dan gelijk na het schillen van de piepers de aardappelbak weer in de kast te zetten. Terwijl je pannetjes pruttelen op het vuur kun je al het afval in de daarvoor bestemde afvalbak gooien. Als je kruiden gebruikt zet dan daarna gelijk de potjes weer in het kruidenrekje. Zo houd je het aanrecht opgeruimd en kun je overzichtelijk werken.

keuken schoonmaken

  • Als je klaar bent was je alles af: Als je gekookt en gegeten hebt spoel je de vaat eerst even globaal af en dan zet je alle spullen in de vaatwasser. Zet de vaatwasser op een zo intensief en heet mogelijk programma (minimaal op 60 graden) om er voor te zorgen dat alle bacteriën gedood worden. Of als je met de hand afwast neem dan een sopje van heet water met een goed ontvettend afwasmiddel.
  • Je keuken schoonmaken: Neem de apparaten die je tijdens het koken hebt gebruikt onder handen. Haal er even een sopdoekje over. Maak vervolgens je aanrechtblad, je kookstel met de tegeltjes daarachter en je gootsteen schoon met een sopje van lekker heet water met afwasmiddel of allesreiniger. Doe dit met een microvezeldoekje. Die zijn zacht en maken goed schoon. Heb je hardnekkige vlekken dan kun je die met een schuursponsje en een beetje afwasmiddel wegpoetsen. Vervang je sponsje regelmatig anders wordt het een broedplek voor bacteriën.
  • Schone handdoek ophangen: We wassen vaak onze handen en dat is belangrijk. Zeker in een tijd waarin Corona door ons land reist, is het belangrijk om je handen goed schoon te houden. Wat je dus echt elke dag even moet doen is een schone handdoek en theedoek ophangen en een schoon vaatdoekje klaarleggen. Vooral vaatdoekjes blijven nattig en bacteriën kunnen zich hierin heerlijk vermenigvuldigen. En die monstertjes wil je niet op je aanrecht rond hebben lopen. Gooi de doekjes niet nat in de wasmand maar laat ze eerst drogen op de verwarming of aan een rekje. Natte spullen in de wasmand gaan namelijk stinken.
  • De vloer: Als je op de vloer geknoeid hebt met koken haal dan even een doekje over je vloer. Neem hier een apart doekje voor. Je hoeft echt niet iedere dag je hele keukenvloer te dweilen maar het is wel fijn als je niet met je voeten aan de keukenvloer blijft plakken.

Een maandelijkse schoonmaakbeurt:

Zeker eens in de maand is het nodig om je hele keuken goed onder handen te nemen. Tja, alles leuk en aardig, maar waar ga je beginnen? Als je even je schouders eronder zet heb je binnen het uur je keuken weer helemaal aan kant. Met superschone kastdeurtjes, een spiegelende ovendeur en een glimmend aanrecht als resultaat.

Volg deze stappen en voor je het weet zit de klus erop!

  • Zet een swingend muziekje op: Zeker als ik alleen thuis ben dan zet ik lekkere muziek aan want dan gaat het schoonmaken twee keer zo snel en is het tien keer zo leuk! En vanaf de straat kunnen mensen me niet zien als ik swingend de keuken aan het poetsen ben…
  • Berg op wat je niet nodig hebt: Staan er nog boodschappen op het aanrecht? Zet ze in de kelder of in de kast. Heb je een slap basilicumplantje in je raamkozijn? Gooi die dan weg of geef hem een tweede kans in de tuin. Staat er een keukenmachine op het aanrecht die je weinig gebruikt? Berg hem dan op. Zorg er voor dat je aanrecht zo opgeruimd mogelijk en leeg is als maar kan. Dan kun je veel makkelijker schoonmaken.
  • Maak een sopje: Neem een emmer en zet die in je gootsteen. Pak goed warm water, zo heet mogelijk (niet je handen verbranden) want we willen alle bacteriën de deur uit hebben. Doe er een dopje allesreiniger of een klein beetje goed ontvettend afwasmiddel in. Groene zeep is ook een prima schoonmaakmiddel. Misschien een beetje ouderwets maar het wordt nog steeds gebruikt. Baking soda (oftewel zuiveringszout) wordt ook erg veel gebruikt voor schoonmaakklusjes. Let op; gebruik geen schoonmaaksoda want dat is veel agressiever.
  • Ga geen schoonmaakmiddelen mengen want dan kunnen er schadelijke gassen ontstaan. Leg een paar schoonmaakdoekjes klaar. Zelf gebruik ik het liefst microvezeldoekjes.

schoonmaakdame in keuken

  • Werk van boven naar beneden: Stof en viezigheid valt, dankzij de zwaartekracht op aarde, altijd naar beneden. Daar kan ik nou eenmaal niks aan veranderen. Dus begin altijd bovenaan met schoonmaken. Eerst maak je bovenop de keukenkastjes schoon. Dat doe ik eerlijk gezegd zelf ook niet iedere maand maar daardoor kan het wel wat stoffiger en vettiger worden bovenop de kastjes. Je mag hiervoor ook eerst een schuursponsje met afwasmiddel gebruiken. Maak het wel weer goed droog daarna.
  • Een trucje uit grootmoeders tijd is om op je kastjes een oude krant of folie te leggen. Niemand ziet het en het is een stuk sneller om die te vervangen dan om elke keer klotsende oksels te hebben van het boenen.
  • De kastdeurtjes soppen: Neem een schoon doekje als je vorige doek erg vies is geworden van de bovenkant van je kastjes. Maak eerst de bovenkastjes en daarna de onderste kastjes schoon. Besteed extra aandacht aan randjes en kiertjes. De handgreepjes pakken we elke keer vast dus die mogen ook goed geboend worden. Als je planken in je keuken hebt waar gezellige spulletjes op staan dan mag je die ook onder handen nemen. Ook de spullen die erop staan natuurlijk.
  • Zeem je raam: Vaak zit er wel een raam in je keuken en dan meestal bij je gootsteen in de buurt. We spetteren allemaal met handen wassen dus haal even een spons en zeem over je raam. Maak dan gelijk je vensterbank schoon. Als je bijvoorbeeld luxaflex voor je raam hebt en dat ziet er een beetje smoezelig uit dan mag je die ook een sopje geven. Maar doe dit dan voordat je je raam gaan zemen.
  • De afzuigkap soppen: Haal een sopdoekje over je afzuigkap. Vetspettertjes kun je eventueel voorzichtig weghalen met een schuursponsje en afwasmiddel. Heb je in de afzuigkap een rooster die je eruit kunt halen, maak die dan goed vetvrij. Leg hem in je gootsteen en boen hem schoon met een goed ontvettingsmiddel en een oude afwasborstel. Kijk even in het onderhoudsboekje van de afzuigkap of dit rooster in de vaatwasser mag. Dat is natuurlijk nog makkelijker om hem schoon te krijgen. Maak hem naderhand goed droog voor hij teruggeplaatst wordt.
  • Een RVS afzuigkap (en spatwand achter je kookstel) kun je schoonmaken zoals hierboven beschreven staat. Wees wel voorzichtig met een schuursponsje. Vervolgens kun je op een apart microvezeldoekje wat olijfolie, slaolie of babyolie sprenkelen en daarmee (vinger-)afdrukken van het RVS afpoetsen. Daarna even droogwrijven met een schone doek en het RVS glimt je weer tegemoet.
  • De wandtegeltjes schoonmaken: Neem alle tegeltjes van je keuken af met een schoon doekje en eventueel een schoon sopje. Ververs je water regelmatig, dan wordt alles goed schoon.
  • Apparaten soppen: Nu is het de beurt aan alle apparaten die je in je keuken hebt. Je oven of magnetron, je (inbouw) koffiemachine, je stoomoven en alle andere apparaten neem je aan de buitenkant af. Doe dit met een sopje maar zo droog mogelijk. Haal er naderhand een droge doek over om ervoor te zorgen dat je geen opgedroogde waterdruppeltjes meer ziet.
  • De stopcontacten onder handen nemen: Haal een zo droog mogelijke uitgewrongen doek over het vooroppervlakte van je stopcontacten. Ga er niet in met je doekje want stopcontacten en water, dat is geen goeie combinatie! Daar gaan je haren van overeind staan. Als de stopcontacten heel vies zijn dan kun je ze even losschroeven en in een sopje schoonmaken. Laat ze daarna heel goed drogen en schroef alles weer vast. Maar vóór je dit gaat doen moet je heel goed beseffen waar je mee bezig bent! Heb je er geen verstand van, vraag het dan aan iemand anders.
  • Het aanrecht schoonmaken: Geef alle apparaten en spullen die je op je aanrecht hebt staan een sopje. Je koffiemachine, de waterkoker, het kruidenrekje, alles. Ook je aanrecht zelf mag even flink geboend worden in alle hoekjes. Til alle spulletjes op en boen er ook onder.
  • We hebben zelf zo’n klein afvalbakje op het aanrecht staan voor kleine prulletjes. Gooi deze leeg en laat hem regelmatig een rondje meedraaien in de vaatwasser.
  • De kraan: De kraan mag je met je sopje schoonpoetsen. Je kunt een beetje antikalk op je doekje spuiten en hem zo van kalk ontdoen. De knoppen van de kraan zijn erg belangrijk omdat iedereen in huis die vastpakt.

gootsteen met kraan

  • De gootsteen weer laten glimmen: De gootsteen is aan de beurt. Spuit wat antikalk-middel in de gootsteen en schuur met een schuursponsje de kalkresten en het aangekoekte vuil weg. Haal ook het zeefje eruit en boen de binnenkant en de buitenkant tot hij goed schoon is. Spoel alles even af of haal je schoonmaakdoekje er overheen. Je kunt er ook voor kiezen om de gootsteen met een klein beetje bleekmiddel op je sponsje schoon te poetsen. Spoel je gootsteen goed na en kijk met bleekmiddel uit voor je kleren!
  • Een stuk zeep of een zeeppompje? Vroeger hadden ze alleen maar stukken zeep in de keuken. Maar die zijn eigenlijk helemaal niet hygiënisch. Iedereen pakt het vast met zijn vieze handen en dat is niet fris anno 2020. De zeep in een zeeppomp komt nergens mee in aanraking dus dat is veel beter om je handen mee te wassen. Maak het zeeppompje wel regelmatig schoon aan de buitenkant. In een sopje of even onder de kraan schoonsoppen met een borstel of sponsje.
  • De koelkast: De koelkast mag ook eens in de maand even goed uitgenomen worden. Even alle spulletjes eruit halen en alle plankjes schoonmaken. Ook al is de koelkast een koude ruimte waar bacteriën zich minder snel voortplanten, hij kan toch een beetje vies worden. Doordat het vochtig is in de koelkast heeft schimmel meer kans om te groeien. Kijk meteen even of er nog etenswaren over de datum zijn gegaan. Is dat het geval, gooi dat dan gelijk weg.
  • De klep van de vaatwasser: Als je vieze kopjes en andere vaat in de vaatwasser zet dan kun je nog wel eens wat knoeien. De buitenrand van de klep kan daardoor viezig worden. Ook de deurtjes van de kastjes naast de vaatwasser zijn nog wel eens het slachtoffer van rondvliegende spettertjes. Maak deze even schoon en dan ziet het er weer fris uit.
  • De vuilnisbak: De vuilnisbak houdt er ook van om eens in de zoveel tijd een bad te nemen. Zelfs als je altijd een vuilniszak erin hebt zitten gaat hij soms toch ruiken. Spuit na het schoonsoppen een beetje luchtverfrisser in de vuilnisbak voordat je de nieuwe vuilniszak er in doet.
  • De onderrand van de keuken: Wat we nogal eens vergeten schoon te maken is de onderrand van de keuken, oftewel het stootbord. Deze kan ook vies worden, doordat we weleens iets laten vallen bijvoorbeeld. Even een doekje erover halen.
  • Stofzuigen en dweilen: En tenslotte als allerlaatste mag je de keukenvloer stofzuigen en dweilen. Mocht je met het schoonmaken van de keuken nog wat kruimeltjes of rommeltjes hebben laten vallen dan wordt dat nu als laatste ook lekker opgeruimd en schoon gedweild. Neem voor het dweilen een nieuw sopje. Voor de meeste vloeren mag je allesreiniger gebruiken. Heb je een houten vloer dan is het beter om een dopje speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren te gebruiken.

poppetje dweilt vloer

Als je keuken weer op en top fris is dan kun je er weer een poosje tegen. Het is erg prettig om hem hygiënisch schoon te hebben en te houden. De bovenstaande schoonmaaktips zijn goed voor de meeste keukens. Heb je bijzondere materialen in je keuken zoals hoogglans of houten keukendeurtjes of een houten aanrechtblad dan kun je het beste de keukenleverancier vragen wat de beste middelen zijn om je keuken mee schoon te maken.

Wil je weten hoe je je natuursteen aanrechtblad het beste schoon kunt maken en onderhouden? Lees dan op mijn site het uitgebreide artikel; Hoe mag je een product van natuursteen schoonmaken?

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.