Huishoudgoeroe.nlHoe mag je natuursteen schoonmaken?

natuursteen schoonmaken header uitgelichte afbeelding

Je hebt een mooie keuken met een nog mooier aanrechtblad. Gemaakt van natuursteen. Het pronkstuk van je keuken. En dat ziet er natuurlijk geweldig uit! Alleen wordt het aanrechtblad ook wel eens vies en dus wil je hem mooi schoon poetsen. Maar hoe kun je je natuursteen aanrechtblad nou het beste schoonmaken?

Of heb je misschien een wastafel in je badkamer die van natuursteen is gemaakt? Dat geeft een prachtige en luxe uitstraling. Ook bestaan er tafelbladen, vensterbanken, vloertegels, schouwen om de open haard en wandbekledingen van natuursteen.

Als je wilt weten hoe je deze bijzondere en soms ook kwetsbare materialen het beste kunt schoonmaken en behandelen, lees dan gauw verder!

In dit artikel spreken we voornamelijk over aanrechtblad en wastafelblad. Omdat natuursteen daar vaak voor gebruikt wordt. Maar de schoonmaak- en onderhoudsadviezen gelden natuurlijk voor alle soorten toepassingen die hierboven genoemd zijn.

Waarom moet je zorgvuldig met natuursteen omgaan?

Ieder materiaal, zelfs steen en natuursteen, heeft microscopisch kleine poriën. Daar kan vuil en vet in gaan zitten en dat krijg je maar moeilijk schoon. Daarom is het belangrijk om bij het in gebruik nemen van je nieuwe aanrechtblad of wastafelblad het oppervlak eerst goed te reinigen en eventueel te beschermen met een speciaal beschermmiddel voor jouw specifieke soort natuursteen. Die wordt meegeleverd bij je nieuwe blad. Vraag ernaar bij de leverancier!

Het aanbrengen van de beschermlaag doe je als volgt: Neem een zachte doek die niet pluist, bijvoorbeeld een katoenen doek of microvezeldoek, en doe daar een beetje beschermingsmiddel op. Giet het middel niet rechtstreeks op je blad; als je dat wel doet kun je vlekken krijgen.

Wrijf met je doek het middel dan in je aanrechtblad of wastafelblad met draaiende bewegingen. Neem goed alle hoekjes mee en de voorkant van de rand van het blad. Laat de laag ongeveer een kwartier drogen. Neem daarna met een schone doek het hele blad af om het in zijn geheel goed droog te maken. Laat het blad vervolgens 24 uur lang drogen aan de lucht. Het beschermmiddel kan zo goed in het blad trekken.

natuursteen schoonmaken linksboven

Schoonmaken en behandelen van alle soorten natuursteen.

Voor het schoonmaken en goed onderhouden van alle soorten natuursteen gelden de volgende basisregels:

 • Houd je aan de schoonmaakinstructies en inwerktijd van de beschermingsmiddelen zoals hieronder per product wordt beschreven. Zo kan het beschermlaagje goed in je aanrechtblad trekken. Je moet even geduld hebben, maar dat is beter voor je werkblad.
 • Groene zeep en dreft (zonder citroen erin) zijn prima schoonmaakmiddelen voor je natuursteen aanrecht en wastafel. Maak een sopje van warm water en één van deze middelen. Daarmee kun je je werkblad dagelijks goed schoonmaken.
 • Gebruik nooit schoonmaakmiddelen met citroen erin. Citroen is een zuur en dat tast het oppervlak van je blad aan.
 • Neem nooit zuurhoudende of bijtende schoonmaakmiddelen.
 • Gebruik ook nooit schurende of chemische schoonmaakmiddelen.
 • Gebruik geen schuursponsjes of staalwolsponsjes om vlekken weg te poetsen.
 • Als je vruchtensappen, frisdrank of koffie knoeit op je aanrecht, dep deze dan gelijk droog. Dit is om te voorkomen dat je lelijke plekken blijft zien. En sop het na met water en dreft of groene zeep.
 • Als je hard geworden vlekken op je aanrechtblad hebt, schraap deze dan weg met een stompe kunststof schraper. Boen de laatste restjes weg met water en groene zeep of dreft.
 • Zet nooit hete pannen of schalen op het aanrecht. Door de te snelle temperatuur wisseling kan je aanrechtblad gaan scheuren of zelfs breken. Thermoshock wordt dit genoemd. Zet hete voorwerpen op een onderzetter.
 • Ga nooit etenswaren snijden op je aanrechtblad. Al lijkt het blad nog zo sterk en denk je dat het geen kwaad kan. Gebruik een snijplank, dat is beter voor je aanrecht en ook beter voor je messen.
 • Wees voorzichtig met deodorant en parfum op je wastafelblad. Ze kunnen vlekken veroorzaken.
 • Ga niet zitten of staan op je aanrecht of wastafel, ook je kinderen niet. Want steen kan breken onder jouw gewicht.

Als je op deze manier je natuursteen aanrechtblad of wastafelblad goed blijft schoonmaken en er zuinig op bent, gaat hij heel lang mee. En dat is tenslotte wat we graag willen.

Omdat er nog best veel soorten natuursteen in verschillende samenstellingen zijn, gaan we ze één voor één behandelen. Hierdoor kom je per natuurproduct te weten hoe je het ’t beste kunt schoonmaken en onderhouden. We beginnen met de producten die het meest bewerkelijk zijn en eindigen met de makkelijkst te onderhouden producten.

Marmer.

Er bestaan veel verschillende soorten marmer. Het is een natuurproduct dat bestaat uit samengeperst kalksteen. Het leuke is dat er geen twee werkbladen hetzelfde zijn, want marmer wordt bewerkt in de fabriek dus ieder blad is uniek. Marmer is van zichzelf een vrij zachte natuursteensoort en het is poreus dus het heeft wel een speciale bescherming nodig.

*Een nieuw werkblad schoonmaken: Maak met een droge, niet pluizende doek het oppervlak goed schoon en stofvrij. Daarna mag je het blad reinigen met een zuurvrije reiniger die is meegeleverd met het aanrechtblad of wastafelblad. Laat het geheel minstens 24 uur drogen.

*Beschermen: Doe een beetje beschermmiddel voor marmer (dat ook is meegeleverd door de leverancier) op een niet pluizende doek en wrijf het hele oppervlak ermee in. Zorg dat het goed vochtig wordt. Als het blad in zijn geheel een beetje vochtig blijft dan heb je de juiste hoeveelheid erop gesmeerd.

Laat het 15 minuten drogen. Neem daarna het blad af met een schone en droge doek. Zo maak je het droog. Laat het blad daarna 24 uur goed drogen zodat het beschermmiddel goed kan intrekken. Pas daarna mag je je aanrecht of wastafel echt gaan gebruiken.

*Dagelijks onderhoud: Omdat marmer een zeer gevoelig materiaal is moet je het voorzichtig behandelen! Met een sopje van warm water en een beetje dreft of groene zeep kun je je aanrecht of wastafel goed schoonhouden.

wastafel met kraan

Travertin.

Volgens Wikipedia is Travertin, of Travertijn, een kalksteen die gevormd wordt door de neerslag van kalk die uit het water van warmtebronnen komt. Takjes en bladeren die in dit water vallen en verteren vormen later de kenmerkende groeven, gaatjes en gangetjes in het kalksteen. Die kunnen desgewenst opgevuld worden met akrylhars. Het materiaal is poreus en dus vrij kwetsbaar. Eens in de tien jaar heeft travertin een extra goede onderhoudsbeurt nodig om mooi te blijven.

*Een nieuw werkblad schoonmaken: Een nieuw aanrecht- of wastafelblad van travertin mag je met een droge of iets vochtige doek afnemen tot hij helemaal schoon is. Laat hem dan goed drogen. Minstens 24 uur.

*Beschermen: Travertin is poreus. Daarom is het belangrijk om een goede beschermlaag op te brengen. Des te langer gaat je blad mee. Doe steeds een beetje van het meegeleverde beschermingsmiddel op een doek en wrijf daarmee het hele oppervlak in. Als het goed vochtig blijft heb je de juiste hoeveelheid gebruikt.

Laat het een kwartiertje drogen. Wrijf je aanrecht of wastafel daarna droog met een schone doek. Laat het blad 24 uur goed opdrogen zodat het beschermmiddel zijn werk kan doen. Daarna mag je het werkblad echt in gebruik nemen.

*Dagelijks onderhoud: Dagelijks mag je het aanrechtblad afnemen met een sopje van warm water met bijvoorbeeld dreft of groene zeep. Het wastafelblad kun je ook met dit sopje afnemen.

Leisteen.

Leisteen is een gesteente dat niet waterdoorlatend is. Het wordt gevormd doordat klei onder hoge druk en op een hoge temperatuur omgezet wordt naar leisteen. Het materiaal kan goed warmte geleiden. Daarom is het onder andere een geschikt materiaal om bijvoorbeeld een haard in je woonkamer mee te maken. Leisteen wordt ook gebruikt voor vloeren. Het heeft weinig poriën dus schoonmaken is vrij eenvoudig.

*Een nieuw werkblad schoonmaken: Een nieuw aanrecht- of wastafelblad van leisteen mag je schoonmaken met een droge of iets vochtige doek. Er mag hierna geen vuiligheid meer op zitten. Laat het blad daarna 24 uur drogen.

*Beschermen: Neem een zachte doek om mee te werken, bij voorkeur een katoenen doek of microvezeldoek. Het beschermingsmiddel dat je bij je werkblad hebt ontvangen van de leverancier mag je beetje bij beetje op je doek doen. Dan wrijf je het hele blad goed in met het beschermings product. Herhaal dit inwrijven totdat er geen droge plekken meer te zien zijn. Het kan zijn dat je dit een paar keer moet doen. Als je blad vochtig blijft heb je de juiste hoeveelheid bescherming er op gesmeerd.

Neem vervolgens met een droge doek het hele oppervlak af zodat je het geheel weer droog maakt. Laat het nu 24 uur drogen aan de lucht.

*Dagelijks onderhoud: Met een sopje van warm water met dreft of groene zeep mag je de dagelijkse schoonmaakbeurtjes doen.

Basalt is een vulkanisch gesteente dat wordt gevormd door de stolling van lava. Het is meestal zwart van kleur en bestaat uit kleine kristallen. Het materiaal is behoorlijk slijtvast. Vroeger werd basalt daarom wel gebruikt in molenstenen om graan te vermalen. Het is dus ook geschikt voor bijvoorbeeld aanrechtbladen.

*Een nieuw werkblad schoonmaken: Een nieuw aanrecht- of wastafelblad van basalt mag je schoonmaken met een droge of iets vochtige doek. Er mag hierna geen vuiligheid meer op zitten. Laat het blad daarna 24 uur drogen.

*Beschermen: Neem een zachte doek om mee te werken, bij voorkeur een katoenen doek. Het beschermingsmiddel dat je bij je werkblad hebt ontvangen van de leverancier mag je beetje bij beetje op je doek doen. Dan wrijf je het hele blad goed in met het beschermings product. Herhaal dit inwrijven totdat er geen droge plekken meer te zien zijn. Het kan zijn dat je dit een aantal keer moet doen. Als je blad vochtig blijft heb je de juiste hoeveelheid bescherming er op gesmeerd.

Neem vervolgens met een droge doek het hele oppervlak af zodat je het geheel weer droog maakt. Laat het nu 24 uur drogen aan de lucht en intrekken.

*Dagelijks onderhoud: Met een sopje van warm water met wat dreft of groene zeep mag je dagelijks je blad schoonmaken.

vensterbank buiten

Hardsteen.

Hardsteen bestaat voornamelijk uit kalksteen dat in elkaar is gedrukt. Het bevat resten van fossielen die lang geleden op de zeebodem zijn vergaan. In de loop van miljoenen jaren zijn die kalkskeletjes van de fossielen samengeperst met calcietafzetting en zo ontstond de hardsteen. Hardsteen heeft een kenmerkende blauw-grijzige kleur doordat er koolstof in het gesteente zit. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten.

*Een nieuw werkblad schoonmaken: Je splinternieuwe aanrechtblad of wastafelblad mag je afnemen met een droge of iets vochtige, zachte doek. Daarna mag je met een zuurvrije reiniger het blad goed schoonmaken. Laat dit vervolgens 24 uur drogen.

*Beschermen: Je hebt een beschermingsmiddel meegekregen van de leverancier van het aanrechtblad of wastafel. Dit mag je nu met een schone doek in het blad gaan inwrijven. Blijf dit herhalen totdat er geen droge plekken meer te zien zijn. Pas dan heb je voldoende bescherming op het blad aangebracht. Laat het nu 15 minuten drogen en intrekken.

Na een kwartier mag je het oppervlak met een droge doek gaan uitwrijven zodat het blad weer droog wordt. Vervolgens mag je het 24 uur laten opdrogen. Pas daarna mag je je aanrecht of wastafel officieel in gebruik gaan nemen.

*Dagelijks onderhoud: Maak een sopje van warm water met dreft of groene zeep. Hiermee kun je de dagelijkse vlekken weghalen en je blad goed schoonhouden.

Graniet.

Graniet is een stollingsgesteente dat bestaat uit een aantal mineralen. Zo leert de wikipedia mij. Graniet wordt gevormd door het ondergronds stollen van magma. Het wordt in zijn pure vorm afgeleverd in de fabriek. Daar wordt graniet bewerkt, gezaagd en gepolijst.

*Een nieuw werkblad schoonmaken: Een nieuw aanrecht- of wastafelblad van graniet mag met een droge of iets vochtige doek afgenomen worden. Neem een doek die niet pluist. Laat dit vervolgens goed drogen. Daarna mag je het blad reinigen met een (meegeleverde) zuurvrije reiniger. Laat het daarna weer goed drogen, minstens 24 uur.

*Beschermen: Doe wat van het meegeleverde beschermmiddel op een schone doek en wrijf dit in je werkblad. Het hele oppervlak moet goed vochtig worden. Na een kwartier mag je het blad nadrogen met een schone doek en vervolgens mag je het 24 uur laten drogen. De beschermlaag kan dan goed intrekken. Pas daarna mag je het aanrechtblad of je wastafel echt in gebruik nemen.

*Dagelijks onderhoud: Je mag het aanrechtblad dagelijks schoonmaken met een sopje van water met dreft of groene zeep. Dit sopje is ook prima voor je wastafel, al hoeft dat misschien niet iedere dag.

Beton.

Beton wordt gemaakt van het bindmiddel cement met toevoegingen als zand, grind of steenslag waardoor het een sterke samenstelling wordt. Het is stevig en duurzaam en beschikbaar in verschillende kleuren.

*Een nieuw werkblad schoonmaken: Neem je aanrecht of wastafel af met een droge of vochtige doek om alle vuiligheid weg te halen. Laat het vervolgens 24 uur drogen.

*Beschermen: Omdat beton een beetje poreus is wordt aangeraden om twee keer per jaar een beschermlaag op te brengen. Doe wat beschermingsmiddel van de leverancier op je doek en wrijf het hele blad er mee in. Herhaal dit totdat er een vochtig laagje op het hele blad blijft zitten. Dan zit er voldoende bescherming op.

Boen je hele aanrecht of wastafel daarna op met een droge doek. Laat het 24 uur drogen en herhaal dit dus twee keer per jaar.

*Dagelijks onderhoud: Een mengsel van warm water met dreft of groene zeep is een prima middel om het aanrecht of je wastafel dagelijks mee schoon te maken.

vloer van natuursteen

Composiet.

Composiet heeft veel toepassingsmogelijkheden. Voor aanrechtbladen bijvoorbeeld wordt gebruik gemaakt van een mengsel van vermalen natuursteen met kunststoffen. Dit is een uiterst sterk materiaal. Composiet heeft een natuurlijke uitstraling.

*Een nieuw werkblad schoonmaken: Een nieuw aanrechtblad of wastafelblad van composiet mag je met een droge of vochtige doek afnemen. Daarna maak je hem schoon met een zuurvrije grondreiniger. En dan mag je het 24 uur laten drogen.

*Beschermen: Neem het beschermingsmiddel dat je van de leverancier hebt ontvangen. Doe iets op een schone doek en wrijf beetje bij beetje je hele aanrechtblad er mee in. Ga daarmee door totdat het hele oppervlak vochtig blijft. Pas dan zit er genoeg op. Omdat composiet niet poreus is zal dit vrij snel gaan.

Laat het een kwartier drogen en intrekken. Wrijf dan het aanrecht of je wastafel op met een schone doek tot het droog is. Wacht 24 uur totdat je het blad echt gaat gebruiken. Het beschermingsmiddel kan zo goed intrekken.

*Dagelijks onderhoud: Warm water met een scheutje dreft of groene zeep is een prima sopje om je aanrecht en wastafel dagelijks mee schoon te maken.

Terrazzo.

Terrazzo is een samenstelling van marmerkorrels of korrels van een ander materiaal. Het wordt samengevoegd met cement of klei waarna het gepolijst wordt. Doordat het industrieel wordt vervaardigd is er veel mogelijk wat betreft het uiterlijk en de samenstelling van het aanrechtblad of het wastafelblad.

*Een nieuw werkblad schoonmaken: Een nieuw werkblad voor je keuken of je wastafel mag met een droge of iets vochtige doek afgenomen worden. Zo verwijder je alle stof. Laat het oppervlak daarna 24 uur drogen.

*Beschermen: Doe wat van het meegeleverde beschermingsmiddel op een droge, zachte doek en wrijf het hele oppervlak van je werkblad met draaiende bewegingen in. Herhaal dat totdat het hele blad vochtig blijft. Pas dan zit er genoeg bescherming op. Neem vervolgens een schone doek en boen je blad droog. Laat het 24 uur intrekken en drogen voor je het in gebruik gaat nemen.

*Dagelijks onderhoud: Ook hier is het goed om een sopje te maken van warm water met groene zeep of dreft. Dit is een prima middel om je blad dagelijks mee schoon te maken.

Keramiek.

Keramiek wordt industrieel vervaardigd. Het wordt gemaakt door verhitting, bijvoorbeeld in een oven, van twee elementen. Het is erg hard materiaal dus is het hygiënisch en goed schoon te houden. Keramiek is slijtvast en hittebestendig. Toch betekent dit zeker niet dat je zomaar je hete pan op je aanrechtblad mag zetten. In tegendeel; doordat keramiek zo hard en taai is zal je aanrechtblad sneller scheuren als je dat doet.

*Een nieuw werkblad schoonmaken: Een nieuw werkblad in de keuken of badkamer kun je schoonmaken met een droge doek, of vochtige doek met dreft, groene zeep of allesreiniger.

*Beschermen: Keramiek hoeft niet beschermt te worden. Je kunt het direct in gebruik nemen.

*Dagelijks onderhoud: Voor het dagelijks schoonmaken van keramiek kun je een sopje maken van warm water met dreft, groene zeep of allesreiniger.

wand achter bad

Dekton.

Dekton is een industrieel vervaardigd product. Het bestaat uit een mengsel van glas, porselein en kwarts dat door hoge druk samengeperst wordt. Door een chemische reactie wordt het keihard. Doordat het zo verschrikkelijk sterk is, is het heel hygiënisch en heel makkelijk schoon te maken. Het blad is niet poreus. Het is ook veel minder gevoelig voor krassen.

*Een nieuwwerkblad schoonmaken: Het nieuwe aanrecht- of wastafelblad mag met een droge doek afgenomen worden. Natuurlijk mag het ook met een vochtige doek met wat schoonmaakmiddel zoals dreft, groene zeep of allesreiniger.

*Beschermen: Het materiaal is zo dicht dat het geen beschermingsmiddel nodig heeft. Er trekt geen vuil in. Het mag direct in gebruik genomen worden.

*Dagelijks onderhoud: Een sopje van warm water met een schoonmaakmiddel is prima om het blad schoon te houden. Je mag dreft, groene zeep of allesreiniger gebruiken.

Natuursteen schoonmaken; dit zijn de beste onderhoudsproducten:

De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.

Of je neemt glans polish voor natuursteen of een algemene top protector voor verschillende soorten natuursteen. Vraag voor de zekerheid bij je leverancier na welk product je het beste kunt gebruiken. Microvezeldoekjes zijn prima schoonmaakdoekjes om te gebruiken.

Succes met het onderhouden van je nieuwe natuursteen aanrechtblad of wastafelblad, je nieuwe vensterbank of vloer. Geniet van je mooie natuurproduct; je hebt echt iets moois in huis gehaald!

Wil je wat meer weten over het schoonmaken van je hele keuken, lees dan het artikel over de keuken schoonmaken.

Dit artikel bevat affiliate links. Ik plaats alleen affiliate links van producten waar ik zelf achter sta. Als je via die affiliate links een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com dan wordt dat zeer gewaardeerd. Het kost jou niks extra’s en ik krijg daarvoor een kleine commissie. Op die manier kan ik deze website onderhouden. Alvast bedankt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.