Huishoudgoeroe.nl



Hoe kun je je matras reinigen?

matras reinigen header uitgelichte afbeelding

Stel je voor; je wilt je matras reinigen. Zie je jezelf dan al over straat lopen met je matras op je rug om hem naar de stomerij te brengen? Ik dacht het even niet. Dat is veel te veel gedoe én je moet een paar nachtjes op de bank slapen omdat je matras een paar dagen weg is. Dus dat gaan we zeker niet doen.

Maar het is wel heel belangrijk om je matras schoon en hygiënisch te houden. Ten eerste is het beter voor je eigen gezondheid en ten tweede gaat je matras dan ook echt langer mee. En dat scheelt weer in de portemonnee.

Hoe krijg je je matras dan wel goed schoon en hoef je er niet de deur voor uit? Lees gauw verder, je weet het zo!

Elke nacht verlies je huidschilfers en vocht.

Je slaapt iedere nacht, 365 nachtjes per jaar op je eigen vertrouwde bed. Oké, er gaan een paar nachtjes vanaf omdat je wel eens op vakantie gaat. Maar veruit de meeste nachten per jaar lig je ongeveer acht uurtjes per nacht op je matras te slapen. Iedere nacht verlies je huidschilfers en vocht en dat hoopt zich op in je bed.

matras reinigen linksboven

Een mens verliest huidschilfers omdat de huid zichzelf vernieuwd. Dat gaat ongemerkt dus daar hoef je niks voor te doen. Die huidschilfers komen los door het ‘schuren’ van je kleding of je pyjama over je huid. En dus ook doordat je ligt te draaien in je bed. Die schilfers zijn klein en die zie je haast niet, maar ze zijn er wel.

Je verliest ook aardig wat vocht elke nacht. Gemiddeld een halve liter als je een nachtje ligt te slapen. Je ademt in en uit en dat zorgt voor vocht in de ruimte. En door transpireren verlies je ook vocht, en dat komt in je pyjama en je bed terecht.

Ongenode gasten in je bed.

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes van 0,3 millimeter groot, die zich voeden met huidschilfers en gek zijn op vocht en warmte. En wat is dan de ideale plaats voor deze monstertjes om te gaan wonen? Juist! In jouw knusse en warme bed. Huisstofmijten verblijven daar en doen daar vanzelfsprekend ook hun behoefte.

En ook al zijn de plasjes en poepjes van deze diertjes superklein, je kunt er wel last van hebben. Er zijn namelijk mensen die allergisch zijn voor deze diertjes en dan met name voor hun uitwerpselen. Die kunnen voor de mens benauwdheidsklachten met zich meebrengen.

Daarom is het in eerste instantie belangrijk om twee keer per week een schone pyjama aan te trekken en om in ieder geval één keer per twee weken je bed te verschonen. Vaker mag natuurlijk, minder vaak is niet aan te raden!

En het luchten van je bed is ook iets wat je elke dag zou moeten doen. Sla je bed open en laat je matras en dekens lekker luchten. Zet ook iedere dag een paar uur je raam open, dan komt er lekker frisse lucht in je slaapkamer. Wel zo gezond! Huisstofmijten houden daar niet van dus zullen ze niet zo gauw je bed opzoeken.

huisstofmijt

En het is natuurlijk belangrijk om één keer per jaar je matras even goed en hygiënisch te reinigen. Na een grondige schoonmaakbeurt slaap je weer lekker fris. Dat is goed voor je gezondheid want de huisstofmijt wordt voor een groot deel verwijderd. En vanzelfsprekend gaat je matras ook langer mee als je hem schoon en zoveel mogelijk vochtvrij houdt.

Hoe kun je het beste je matras reinigen?

Je kunt natuurlijk je matras op je rug nemen en hem naar de stomerij brengen. Daar wordt hij chemisch gereinigd en dan kan hij weer een poosje mee. Maar om dit nou elk jaar een keer te gaan doen? Persoonlijk zie ik dat niet zo zitten. Behalve dat het een hele toer is om je matras naar de stomerij te brengen is het ook nog eens prijzig. En zonder matras op je bed moet je een ander slaapplekje opzoeken. Ook niet heel handig.

Het kan ook eenvoudiger. Als je mazzel hebt dan is de hoes die om je matras zit afritsbaar. Het is dan makkelijk om de hoes open te ritsen, hem er af te halen en op 60 graden te wassen in de wasmachine. Tijdens de wasbeurt kun je de binnenkant van je matras lekker laten luchten.

Na het drogen kan de hoes weer om je matras geritst worden en dan is je klus geklaard.

Heb je niet de mazzel van een afritsbare buitenhoes, dan is er nog een andere manier van schoonmaken. Je kunt thuis je matras gewoon op bed laten liggen en hem daar onder handen nemen. Je moet hem tijdens deze schoonmaakbeurt wel even optillen en een keer omdraaien maar dan heb je het zwaarste werk wel gehad.

Om te beginnen haal je je laken en molton van je bed af, haal de dekbedhoes van je dekbed en je kussensloop van je kussen af. Was je beddengoed op minimaal 60 graden. Dat is nodig om alle bacteriën en huisstofmijten te doden. Kijk voor de zekerheid wel even in het wasetiket van je beddengoed en houd je daaraan.

Vervolgens neem je de stofzuiger en die zet je op de krachtigste stand. Dus je gaat stofzuigen op het maximale aantal watt. Gebruik niet de stang maar alleen de slang en zet daar de (kleine) stofzuigermond op met de platte onderkant of met de harige onderkant. Wat jij het prettigst vind werken.

Op die manier ga je je hele matras stofzuigen. Alle oppervlakken, alle zijkanten en zo goed mogelijk de randjes. Je kunt beter twee keer over hetzelfde oppervlak gaan dan dat je een stukje vergeet. En ja, het is even wat werk, maar je weet waarvoor je het doet. Met dit stofzuigklusje haal je al de meeste huisstofmijten weg.

matras stofzuigen

Schoonmaken met soda.

Vervolgens ga je de matras ontdoen van zoveel mogelijk vocht en bacteriën en nog wat stofrestjes. Dat doe je op de volgende manier.

Neem een pak baking soda. Dat kost heel weinig en het werkt uitstekend als schoonmaakmiddel voor je matras. Strooi de inhoud ervan gelijkmatig uit over je matras. Neem dan een nieuwe, of in ieder geval een schone borstel en wrijf daarmee in rondjes de baking soda in het matras. Ongetwijfeld knoei je een beetje op de vloer maar dat kan geen kwaad.

Laat de soda lekker een uur of twee intrekken in het matras. De soda kan dan zijn werk doen. Het trekt vocht en vuiligheid aan en dat wordt goed opgenomen in de soda. Er zijn zelfs studies die aantonen dat baking soda bacteriën doodt. Maar daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken.

Na die intrektijd van twee uur neem je weer de stofzuiger en zuig je alle soda van je matras af. Met de soda zuig je dus ook het ergste vocht, bacteriën en de vuiligheid op. Is je matras helemaal gezogen dan kun je hem omdraaien. Neem een nieuw pak soda, herhaal dan de handelingen en maak zo deze andere kant van het matras schoon. Laat vervolgens je matras zo liggen want dan slaap je weer eens op de andere kant. Dat is beter voor jouw lijf en beter voor je matras.

Stofzuig als je klaar bent de vloer ook gelijk even want je hebt waarschijnlijk wel een beetje geknoeid met baking soda.

Ik adviseer je om je stofzuigerzak na dit schoonmaakrondje weg te gooien. Of als je een stofzuiger zonder zak hebt, maak dan het stofopvang gedeelte even schoon met een sopje en spoel het af onder de kraan.

Eerste hulp bij ongelukjes.

Heb je koffie gemorst op je matras tijdens je ontbijtje op bed? Of heeft je kleutertje per ongeluk in bed geplast? Dan is de bovenstaande manier om je matras te reinigen ook ideaal als je even een vlek aan wilt pakken.

Je kunt je beddengoed dan in de wasmachine wassen. Het ergste vocht op je matras kun je met keukenpapier opdeppen. Daarna kun je je matras schoonmaken door alleen even wat baking soda op de vlek op je matras te strooien. Twee uurtjes in laten trekken, de boel weer opzuigen en het ergste vocht is dan weg.

Als je het prettig vindt om toch de vlek nog met een fris ruikend soppie te behandelen dan mag dat altijd natuurlijk. Zeker bij plasongelukjes kan dat wel fijn zijn. Je kunt je matras daarna eventueel nog sneller droog krijgen als je hem even droogt met de föhn.

schoon matras

Maak tenslotte je bed weer op.

Je matras is nu lekker fris geworden. Het is nu tijd om je bed weer op te maken. Doe eerst je molton over je matras.

Er zijn speciale waterdichte moltons met een plastic laagje te koop. Die zijn ideaal om over je matras te doen als je kleine kinderen hebt die wel eens in bed plassen. De molton wordt dan wel nat maar je matras niet. En dat scheelt heel veel schoonmaakwerk.

Ook ouderen die nog wel eens een incontinentie ongelukje hebben zouden heel goed een waterdichte molton kunnen gebruiken. De molton kan in de wasmachine op 60 graden gewassen worden en hij mag meestal zelfs in de droger.

Heb je deze plas-ongelukjes niet dan kun je een gewone molton om je matras doen. Allebei de soorten moltons voorkomen voor een groot deel dat huisstofmijt in je matras kan kruipen.

Doe daarna je hoeslaken om je matras, dus over je molton heen, doe een schone dekbedhoes om je dekbed en een schone kussensloop om je kussen. In een ander artikel op deze website lees je meer informatie over het verschonen van je bed.

Zo, de klus is weer geklaard. Wat zal jij lekker slapen nu je weet dat je matras weer superfris en hygiënisch schoon is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.