Hoe kun je je slaapkamer schoonmaken?
Hoe lekker is het om ’s morgens heerlijk uitgerust wakker te worden? En dan het liefst in een fris bed en in je schone slaapkamer. Want eerlijk is eerlijk, als je regelmatig je slaapkamer blijft schoonmaken slaapt dat toch nét even lekkerder!
Het is fijn om in een fris bed te slapen en het is net zo fijn en zeker zo gezond om in een schone kamer te vertoeven. En je zult zien dat het helemaal niet zo veel werk is om het bij te houden.
Als je al weken niks aan je slaapkamer gedaan hebt dan ben je wel even bezig met opruimen en schoonmaken. Maar als je het bijhoudt, en dat is eigenlijk met alles in huis het geval, dan duurt het maar effies voordat je kamer weer tiptop in orde is.
Begin met het opruimen van de kamer.
Het spreekt denk ik wel voor zich dat je het beste kunt beginnen met het opruimen van je slaapkamer. Als er geen rommel meer in je kamer ligt dan kun je overal beter bij. Dat werkt gewoon makkelijker. Dan struikel je tenminste niet over je spullen.
Ligt er nog wasgoed ergens op de grond, op je stoel of hangt het aan je plafondventilator, dan gooi je dat eerst even in de wasmand. Staan er schoenen die er niet horen? Zet ze in de kast of beneden in de gang. Ben je op de kinderkamer bezig, ruim dan samen met je kinderen het speelgoed op. Als je er een spelletje van maakt dan vinden ze het nog gezellig om te doen ook.
Lucht dagelijks je kamer.
Zet ’s morgens even lekker het raam van elke slaapkamer open. Doe dat het liefst iedere dag en dan zeker een paar uur achter elkaar. Frisse lucht is prettig in je slaapkamer. Als het te warm of muf wordt in je slaapkamer kun je minder goed slapen. Zorg er dus voor dat je slaapkamer altijd net even een paar graadjes koeler is dan de rest van het huis.
Verschoon het bed.
Sommige mensen houden er van om elke week in een schoon bed te kruipen. Helemaal prima natuurlijk. En mijn bewondering heb je want ik vind het toch altijd weer effe een klus. Het is niet echt mijn hobby. Zelf verschoon ik één keer in de twee weken onze bedden. Maar iedereen mag dat natuurlijk lekker voor zichzelf bepalen.
Mijn advies is om niet langer te wachten dan twee weken. Als je langer dan veertien nachtjes onder dezelfde lakens ligt te snurken dan wordt het allemaal wat minder fris. Je verliest namelijk elke nacht vocht, door transpireren en door je uitademing, en huidschilfers. En huisstofmijt is daar dol op.
Huisstofmijten zijn piepkleine beestjes die in ieder huis leven. Met het blote oog zijn ze niet te zien. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen maar ook van dieren. Ze zitten graag op donkere en vochtige plekken en daarom verblijven ze graag in je bed. Net als in tapijten, meubels van stof, gordijnen en knuffels van de kinderen.
Huisstofmijten laten net als ieder levend mechanisme ook uitwerpselen achter. Die zijn gelukkig ook zo klein dat je ze niet het blote oog kunt zien. Maar ze zijn er wel. Ze zijn zo licht dat ze een soort van rondzweven in je slaapkamer. En juist die uitwerpselen kunnen voor een allergie bij mensen zorgen.
Als je een huisstofmijt allergie hebt ben je eigenlijk allergisch voor de uitwerpselen van die kleine monstertjes. Daarom is het belangrijk om regelmatig je bed te verschonen. Hoe schoner je bed, des te minder huisstofmijt er in je slaapkamer zit. Des te gezonder is je slaapomgeving.
Doe het verschonen van het bed wel even eerst, voordat je gaat stof afnemen, want er komt best wel wat stof vrij als je met het beddengoed aan de gang gaat. Wil je extra tips, lees dan het uitgebreide artikel over je bed verschonen.
Was je beddengoed in de wasmachine op 60 graden. Check wel voor de zekerheid het wasetiket dat in je beddengoed zit en houd je aan die voorschriften. Maar als het mogelijk is was dan op 60 graden omdat de bacteriën en huisstofmijten dit niet overleven. En dat is precies de bedoeling.
Nu mag je stof gaan afnemen.
Je vraagt je wel eens af waar al dat stof vandaan komt. Er ligt een grijzig laagje op je kast en je nachtkastjes en vooral na het verschonen van je bed stapelt het stof zich hier snel op.
Iedere dag verlies je wat huidschilfers. Die komen in je kleren terecht, op de grond, maar ook in je pyjama en je bed. En dat hoort hoor, dat is niet meer dan normaal. Je huid vernieuwd zichzelf heel langzaam en de oude huidcelletjes worden door het schuren van je kleding over je huid, vanzelf losgemaakt.
Je kleding zelf bestaat uit allemaal stofvezels en die laten ook zo nu en dan kleine pluisjes los. Alles wat van stof is gemaakt slijt heel langzaam en zorgt voor een dun laagje stof op je kastjes. En dat wil je het liefst weg hebben.
Dus we gaan lekker stof afnemen. Dat kun je doen met een stofdoek. Maar ik denk dat je bij het stoffen met een stofdoek voornamelijk stof verplaatst. Een stofdoek neemt niet zo goed stof op en houdt het zeker niet goed vast. Mijn oma stofte nog met een stofdoek maar dat moest ze wel een paar keer per week doen.
Je kunt beter stof afnemen met een stofmagneet doekje. Die trekt het stof aan en houdt het vast. Ik gebruik deze doekjes al jaren en ben er heel tevreden over. Ga met die duster over alle oppervlakken in je slaapkamer en klop hem regelmatig even buiten uit.
Let er bij het stoffen wel op dat je niet alleen de kastjes en vensterbanken afstoft. Til ook alle spulletjes die erop staan even op en stof daar ook onder. En stof je spulletjes zelf ook even af. Zo werk je de hele kamer door.
Je kunt er ook voor kiezen om een emmer water te nemen en een microvezeldoekje. Dan kun je met een goed uitgewrongen, vochtige doek stof afnemen. Werkt ook prima. Spoel je doekje regelmatig uit in je emmer water. Je zult zien dat je water steeds grijzer wordt van het weggepoetste stof en je kamer wordt steeds schoner. Indien nodig neem je een keer schoon water.
Denk er ook aan om één keer in de paar weken boven op je hoge kasten het stof weg te nemen. Dit zijn plekjes die je gauw vergeet omdat je er nou eenmaal niet zo makkelijk bij komt. Ligt er veel stof op dan kun je met de stofzuiger met het kleine harige mondstuk het stof opzuigen. Dat gaat makkelijk en snel. Doe ik zelf ook meestal op deze manier.
Vervolgens kun je de kamer stofzuigen.
Natuurlijk is het belangrijk om een stofzuiger door je kamer te halen. Stofzuig goed in alle hoekjes en sla geen stukjes over. Zet als het mogelijk is kleine, lichte meubels even opzij en zuig daar dan ook onder.
Liggen er spulletjes onder je bed, haal die er dan onderuit en zuig ook daar alles goed stofvrij. Juist onder het bed kunnen zich van die dotten met stof ophopen. Stof of stofzuig ook de spulletjes zelf even af. Dit hoef je echt niet elke week te doen maar zorg er wel voor dat het hier niet te stoffig wordt.
Heb je een leuk stoffen bankje in de slaapkamer staan of is de rand van het hoofdboord en voetboord van je bed gemaakt van zachte stof, dan kun je dat ook even stofzuigen. Dat zijn toch ook plekjes waar stof verzameld wordt.
Als laatste mag je de vloer dweilen.
Als je een houten vloer hebt, een laminaatvloer, een vloer van PVC of linoleum of iets dergelijks dan zou je de vloer ook eens een keertje kunnen dweilen. Om dat nou elke week te doen; volgens mij is dat echt niet nodig. Met stofzuigen kun je de vloer al goed schoonhouden. Eens per maand dweilen is echt wel genoeg, misschien zelfs al een beetje veel.
Het is ook afhankelijk van hoeveel personen er op de kamer slapen en of je bijvoorbeeld een wastafel op de slaapkamer hebt. Die dingen zouden er voor kunnen zorgen dat je een keertje extra moet dweilen. Je merkt vanzelf wanneer het nodig is.
Zin in een grote schoonmaak?
Mocht je tijd en zin hebben, of het is naar jouw mening hard nodig, dan kun je eens je slaapkamer grondig schoonmaken. Probeer dit in ieder geval één of twee keer per jaar te doen. Houd dan de volgende werkvolgorde aan:
- de kamer opruimen
- spinnenrag weghalen in alle hoekjes, met een plumeau, vooral langs het plafond
- je bed afhalen, het matras omkeren en je bed verschonen
- je kledingkast nakijken; welke kleding kan weg / nette stapeltjes maken in je kast
- je gordijnen stofzuigen of wassen / lamellen of luxaflex schoonmaken
- ramen zemen in de slaapkamer
- de deuren met een sopje afnemen
- eventueel je spiegel en wastafel afsoppen (als je die op je slaapkamer hebt)
- de hele kamer goed stoffen, ook bovenop hoge kasten
- overal stofzuigen
- alles dweilen, als je tenminste geen vloerbedekking hebt
In een kinderkamer kun je ook de knuffels een wasbeurtje geven. Het liefst op 60 graden om alle huisstofmijten en bacteriën te doden. Vooral de lievelingsknuffels van de kinderen worden helemaal plat geknuffeld en slapen meestal bij hen in bed. Dus dan is het wel zo lekker als ze regelmatig gewassen worden.
En als je het nodig vindt kun je het speelgoed een keertje afsoppen.